belajar dari pengalaman lalu

assalamualaikum

untuk elak kena tipu, kita orang perempuan kena amek tau serba sedikit pasal kereta.. pernah jadi kat aku awal tahun lepas, on the way nak pergi kerja tiba tiba simbol bateri menyala.. panic tak payah cakap tapi tetap nak nampak cool teruskan pemanduan sampai ke tempat kerja.. bila dah sampai kat tempat kerja hati tak tenang memikirkan kereta.. google punya google dapat jawapan so berdesup ajak suami ke bengkel kereta..

*pic from google
ingat ye kakak kakak sekalian, bila simbol ni menyala BUKAN MASALAH BATERI..
jangan biarkan diri kita ditipu oleh mereka yang tak jujur..

nak dijadikan cerita, entah macam mana suami aku cakap kena singgah kedai bateri dulu.. sampai sampai je kedai tu terus si jantan keparat tak guna tu suruh aku tukar bateri padahal bateri kereta aku masa tu baru setahun kot guna.. mulut aku pulak masa tu tak pulak nak menidakkan tindakan dia sukati tukar bateri kereta.. aku macam merelakan diri ni ditipu.. siap tukar semua dah bayar baru dia cakap, kena check balik kat bengkel kereta.. hoi hangin giler aku masa tu.. tapi nasi dah jadi bubur, kena redha jela..

tersadai tapi semalam dah cerdik takde singgah kedai bateri, terus pergi bengkel

semalam pergi kerja suami aku hantarkan sebab nak repair tayar bocor.. lepas tu aku mintak balik awal dengan boss, ada urusan sikit kat JPJ.. tapi malangnya nasib aku semalam, tak sempat sampai JPJ pon kereta buat hal.. simbol bateri menyala masa suami aku on the way nak amek aku kat tempat kerja.. masuk kereta dia bagitau, simbol bateri menyala.. aku cakap bawak pergi bengkel terus, kalau sempat baru pergi JPJ..

mekanik cakap alternator rosak, so tukar jela baru.. macam tu la ye bila kereta dah habis bayar.. dia akan buat perangai sikit sikit.. takpe mommy sabar je dengan perangai kamu ni cikbibah.. mommy tetap sayang kamu.. 😅 kesimpulannya memang tak sempat pon aku nak ke JPJ.. tersadai kat bengkel sampai pukul 4.15 petang.. takpe la mungkin ada sebab dan hikmah yang tersembunyi.. berlapang dada.. kita manusia hanya merancang.. Allah yang tentukan.. Allah Maha Mengetahui segalanya.. 😊

sedikit pesanan untuk semua terutamanya kaum wanita.. andaikata kereta korang jadi macam kereta aku ni, simbol bateri menyala.. pastikan korang matikan radio, aircond.. lepas tu memandu dengan tenang ke bengkel kereta.. lepas tu suruh mekanik check.. kemungkinan ada masalah alternator dan bukan masalah bateri.. ingat jangan sampai kita kena tipu.. 😁

bye!
xoxo

kisah weekend

assalamualaikum

minggu lepas minggu yang agak teruk aku rasa sebabnya sofia demam on off.. pagi dia okay sangat sangat ceria nak pergi sekolah tapi petang je dia mula tak sihat, kurang aktif, badan dia tiba tiba panas.. mujurla suhu dia tak tinggi sangat tapi hati seorang ibu tetap risaukan anak dia.. khamis terpaksa cutikan dia walaupon dia nampak sihat, malam tu bawak pergi klinik.. doctor cakap kena on antibiotik dan alhamdulillah takde yang serius.. selera makan dia okay dan dia pon takde la melepek 24jam..

sofia sejenis yang tak suka makan ubat.. dari kecik lagi tiap kali suap ubat dia akan muntahkan balik.. mommy is redha jela dengan budak ni sorang.. tapi sebab nak kena habiskan antibiotik, mommy kena guna cara halus.. mommy cakap kalau dapat habiskan ubat nanti mommy bagi hadiah.. walaupon tetap kena berperang masa makan ubat tapi dia berjaya habiskan.. goodjob anak mommy! itu yang dia tuntut hadiah.. 😅

wajib OOTD sebelum keluar ye? ihiks ikut perangai mommy sangat.. 😛

bawak dia keluar hari jumaat sebab nak tuntut hadiah tu la, lepas tu request nak pakai tudung merdeka sebab hari malaysia.. jiwa patriotik la anak oi.. haha.. mommy siapkan dia cantik cantik macam mommy, happy bukan main dia..

cadangnya nak lepak kat qween's cafe sambil borak borak tapi lepas dapat hadiah ada budak tu tidur pulak dalam kereta.. mungkin mengantuk sangat lepas makan ubat.. terpaksa la suamiku tapaukan je makanan, lepas tu baru fikir nak lepak kat mana.. pusing punya pusing last last lepak dalam kereta je kat tepi pantai.. sofia dah bangun, dah isi perut semua, dia mintak nak pergi taman.. layankan jela budak baru baik demam ni..

sampai kat taman pon dah hampir senja.. boleh la lepak kejap sambil bergambar sedas dua..
mommy sibuk nak ajak dia bergambar, sofia pulak sibuk nak main stroller baru beli.. muka ketat je.. kehkehkeh

dalam banyak banyak mainan kat mr.diy tu, sofia pilih nak hadiah stroller.. asalkan awak happy, boleh jela nakkkk.. itu yang excited kemain nak pergi taman nak tolak stroller.. kekonon tengah tolak baby ye.. lepas pusing pusing taman kejap sambil amek angin, kitorang nak gerak pergi tengok kereta berhias kat batu buruk.. tapi tak kesampaian sebab jalan jem teruk.. stuck dalam jem lebih kurang satu jam lebih.. letih tak payah cakap la.. so kitorang balik je.. sofia merengek jugak nak tengok kereta berhias nasib baik dapat pujuk.. takde rezeki kali ni, insyaAllah lain kali pergi lagi.. 😄

"bahagia dengan cara masing masing, tak perlu bandingkan hidup kita dengan hidup orang lain"

bye!
xoxo

cukup umur 37 tahun

assalamualaikum

lahirnya seorang wanita cantik pada 12 september 1985.. wanita cantik itu ialah seketul ezy, pemilik blog ini.. lahir lahir je dah cantik, syukur alhamdulillah.. 😆 syok betul dapat puji diri sendiri.. nak harapkan dapat pujian dari mulut orang lain, tak tau bila nak dapat.. 😛

disebabkan busy dengan program sekolah selama dua hari, terpaksa la update entry pasal birthday diri sendiri lewat dua hari.. takpe la kan asalkan aku update, korang boleh wish birthday aku beramai ramai.. aku dambakan kasih sayang secubit dua dari korang.. tolong wish okay kat ruangan komen di bawah.. eh tiber.. 😂

gambar cukup umur 37 tahun.. ihiks..

sempena birthday aku hari isnin lepas, dapat suprise dari dak yana dan dak akma.. nanti la kot aku update lain.. lepas tu dapat suprise seketul kek dari suami sendiri.. eee comel suami aku! balik balik kerja hulur kek kat kita.. 😅

seketul kek yang menggembirakan hati kecilku..
nanti nak claim hadiah lain dengan suami.. 😉

ucapan untuk diri sendiri : semoga baik baik je untuk aku di tahun tahun akan datang.. ingat ye ezy, umur sekadar angka.. kehkehkeh.. ayat nak sedapkan hati lagi tiga tahun nak masuk siri empat.. 😅

bye!
xoxo

sekadar throwback : aidiladha 2022

assalamualaikum

walaupon aidiladha tak kalut macam aidilfitri tapi aku tetap shopping last minit.. kalut kalut cari baju raya, kalut kalut cari tudung raya.. tak tau la kenapa sibuk nak kalut kalut.. kehkehkeh.. untuk aidiladha aku beli sepasang je baju untuk diri sendiri dan sepasang untuk anak.. untuk bapaknya dah ada, pakai je kurta hadiah daripada rakan sekerja tempat kerja lama dulu..

family potrait 💗
entahla kenapa tak tau dengan sofia tu.. badmood mungkin.. 😅

dengan anak dara seketul ni wajib laaa..
cuba maniskan sikit muka tu sofia.. 😅

raya pertama macam biasa akan busy busy dan buat buat busy kat rumah kakak sulong aku.. kat sana sembelih lembu, lepas tu settlekan daging korban.. kat rumah pulak ada makan makan dengan adik beradik.. kakak ipar aku dua orang tukang masak, aku tukang makan je.. 😆 siap makan, settle semua lepas tu lepak je kat rumah sebab masing masing dah keletihan..

raya kedua pagi pagi lagi dah pecut balik kampung suami yang jaraknya tak la jauh mana.. belah sana ada kenduri sikit.. lepas tu pecut ke kenduri sepupu pulak.. yang nikah masa raya puasa itu hari, belah lelaki baru buat kenduri.. raya dan kenduri memang tak dapat dipisahkan..

sempat bergambar dalam kereta je.. eh nak jugak sedondon haa gittew.. ihiks

kalau kat terengganu, ada sesetengah tempat aidiladha lagi meriah dari aidilfitri.. aku pon tak tau kenapa.. bagi aku raya kena raya dengan meriah.. dan wajib berbaju baru.. kehkehkeh.. patutla suami aku makin hari makin botak kepala dia.. bini asyik fikir nak beli baju baru je walaupon baju dah penuh satu almari.. lepas tu bila nak ke mana mana tetap cakap takde baju.. perempuan memang complicated.. kehkehkeh..

tu jela cerita aidiladha aku.. walaupon dah basi tetap jugak nak coretkan dalam blog kononnya untuk tatapan masa depan yang gemilang.. hehe..

bye!
xoxo

merdeka 65 tahun

assalamualaikum

meriah sungguh sambutan kemerdekaan tahun ni ye.. lain macam dia punya aura meresap masuk ke dalam jiwa, terngiang ngiang lagu mentera semerah padi.. kehkehkeh.. aku sambut kat rumah je tengok perbarisan dalam tv.. fuhhh meremang bulu roma tengok perbarisan maklumla dah dua tahun sepi tanpa perarakan kanssss.. seronok sungguh tahun ni! ihiks..


sempena bulan kemerdekaan, mana mana sekolah pon ada sambut hari kemerdekaan termasuk jugak la sekolah aku ni dan sekolah sofia.. masa sambutan bulan kemerdekaan kat sekolah aku, aku busy dengan ujian amali sains tak dapat la nak join.. tapi untuk sekolah sofia, sempatla siapkan anak dara sorang tu masuk pertandingan pakaian beragam.. last minit cari baju nasib baik si akma sudi pinjamkan baju anak dia untuk sofia.. dapatla sofia melaram setahun sekali..

posing dulu sebelum ke sekolah
yang penting ada crown barula diva.. 😆

mommy pon nak posing jugakkkkkk

eh lupa sambutan kemerdekaan kat sekolah sofia hari selasa lepas.. gigih la mommy mintak izin dengan pengetua masuk kerja lambat sikit sebab nak siapkan anak.. nasib baik pengetua okay je.. hihi.. mommy siapkan dia cecantik pakai tudung kemas kemas, nahhh comel kemain anak dara sorang ni.. lepas tu hantar dia pergi sekolah.. sekali sekala mommy hantar pergi sekolah, happy betul dia! 😄

itu jela cerita pasal kemerdekaan, dah lama tak update blog.. entah apa aku taip pon tak tahu.. saja letak gambar anak, buat kenangan dalam blog sebab ni first time sofia join pakaian beragam harusla diabadikan dalam blog kesayangan..

selamat hari merdeka koranggggggggg!

bye!
xoxo

bigbadwolf kembali!

assalamualaikum

aku memang suka buku, menurun kat anak, dia pon suka buku.. dah janji dengan dia nak bawak pergi bigbadwolf.. semalam tunaikan janji, kemain happy budak tu.. dulu pernah bawak dia, masa tu sofia kecik lagi.. tak pandai nak pilih sendiri, semua mommy yang pilihkan.. boleh tengok kat ENTRY NI.. sekarang dah besar dah pandai pilih sendiri buku yang dia nak.. 😅

tanda hadir

bigbadwolf kali ni diorang buat kat parking tingkat empat ktcc mall.. senang je nak cari, bawak masuk kereta dalam ktcc mall naik kat parking atas toleh sebelah kanan terus nampak pintu masuk bigbadwolf.. senang kan direction aku bagi? kehkehkeh.. tanpa membuang masa jom la masuk ke dalam tengok buku apa yang ada..

memula pilih small box aje harganya RM99.90, sampai kat kaunter boleh pulak si papa sofia tukar fikiran dek kerana terpengaruh dengan adik kaunter tu.. dia cakap ala tambah lagi RM20 dapat kotak besar.. makanya amek la big box yang berharga RM119.90.. mommy is redha..

sofia pilih buku bertemakan kartun kartun kegemaran dia contohnya frozen, my little pony dan princess princess seangkatan dengannya.. mommy follow jela asalkan anak mommy happy.. jenuh jugak nak penuhkan satu kotak tu uols.. kalau tak penuhkan betul betul rasa tak berbaloi pulak.. alang alang dah dapat kotak besar, gigih la jugak cari buku.. 😅

buku buku tak tersusun dengan elok dah, faham faham jela perangai rakyat malaysia ni macam mana bukan semua tapi ada segelintir yang macam tu.. dah belek belek main campak je tak reti nak susun elok elok.. kesian jugak tengok pekerja pekerja bigbadwolf, berlecak ketiak nak susun balik buku buku tu semua.. sabar jela dik.. ehek..

done sekotak! fuhhh penattt~

dah settle memborong buku, misi mencari baju raya haji pulak.. baju bapaknya dah settle awal kebetulan itu hari sebelum raya puasa si papa sofia dapat hadiah kurta kawan kawan tempat kerja lama dia bagi.. boleh la buat pakai raya haji nanti.. yang aku dan sofia punya kena jugak cari sepasang sorang.. pusing pusing mall beli je mana yang berkenan di hati.. dah malas nak fikir banyak.. haha..

sofia belanja love untuk kawan kawan mommy semua.. ihiks

hajatnya nak beli tudung, sofia pulak buat perangai ajak balik.. mungkin dah penat + lapar kot.. tu yang lain macam perangai.. so kitorang gerak pergi makan kat pantai airport, okay nanti aku up entry lain pasal makan ni.. lepas makan singgah kedai eco kejap lepas tu gerak balik.. sampai rumah orang yang paling tak sabar nak bukak kotak siapa lagi kalau bukan sofia! 😄

jom unboxing!

tadaa~ 😍😍

bagi aku sendiri la memang berbaloi dengan harga RM119.90 dapat buku banyak macam tu.. buku buku pon herlokkkkk lagi aihhh.. ni kira untuk stok setahun ke macam mana? haha.. puas hati la sofia dapat buku banyak mommy pon tumpang happy.. 😅

bye!
xoxo

family day - asfa d'village, kemasik [part two]

assalamualaikum

sambungan dari PART ONE

lepas maghrib malam tu dalam pukul 8.00 kitorang start aktiviti bakar bakar ayam.. aku bahagian fotografi kononnya sibuk mengabadikan kenangan dalam camera handphone.. kehkehkeh.. acah acah terer sangat amek gambar cantik cantik..

geng bapak bapak bahagian bakar ayam..

geng mak mak macam biasala sibuk mengwefie.. 😆
nampak kelibat sofia belakang, tak kisah dah kat mommy sibuk main dengan kawan kawan.. 😅

masa duk sibuk bakar bakar ayam tu, kilat guruh bukan main meriah.. tak sempat nak bakar ayam semua, hujan turun selebat lebatnya.. makan makan la kitorang dalam hujan di bawah kanopi.. ihiks.. kitorang bakar ayam je, nasi goreng pihak asfa dah sediakan.. siap menjamu selera, kembali ke bilik masing masing.. rehat dan tidur!

keesokkan harinya, pukul 8 pagi kitorang breakfast dulu.. breakfast pon disediakan oleh pihak asfa.. siap breakfast, kitorang mulakan aktiviti sukaneka.. masa ni berperang jugak dengan budak budak sebab diorang lagi teruja nak mandi kolam.. 😅

antara aktiviti sukaneka yang sempat buat :
1. rebut kerusi untuk anak anak
2. rebut kerusi untuk mak mak
3. rebut kerusi untuk bapak bapak
4. lari berpasangan
5. makan biskut

acara makan biskut geng jejaka

acara makan biskut geng wanita

yeaa sofia dapat hadiah rebut kerusi walaupon kalah awal awal lagi.. haha

gambar sukaneka tak banyak, aku banyak amek video je tapi enjoy betul, banyak gelak dan paling penting semua sporting.. walaupon family kitorang semua first time jumpa tapi boleh ngam.. kiranya tercapai la objektif family day ni kan untuk mengeratkan silaturahim.. kehkehkeh.. dah settle acara sukaneka, apalagi jom terjun kolammm! 😆

thank you papa sebab jaga sofia.. bagi chance kat mommy enjoy mandi kolam dengan kawan kawan.. 😛

macam cover majalah mangga dulu dulu.. trademark diorang photoshoot dalam kolam..
siapa geng 80an - 90an mesti tau.. 😆

happy!

enjoy!

dah penat berendam masing masing bukan main kelaparan.. ada lebihan ayam malam tadi, mintak tolong pihak asfa gorengkan.. so boleh isi perut lepas enjoy dalam air.. ihiks.. dah kenyang, masing masing bersiap untuk check out.. rasa tak puas je dua hari satu malam.. macam taknak balik je.. haha.. tapi apa boleh buat, kerja menanti.. kena kembali ke rutin asal..

alhamdulillah berakhir sudah family day untuk geng staff.. mak bapak happy, anak anak pon happy.. insyaAllah ada rezeki boleh buat lagi.. mana tau lepas ni ramai lagi yang nak join.. lagi ramai lagi meriah.. hehe.. sebelum pulang ke destinasi masing masing, bergambar secara berjemaah dulu.. ni acara wajib! boleh upload kat socmed lain, eksen dengan kawan kawan yang tak join tu.. haha

thank you semua! 💜

😊😊

bye!
xoxo

family day - asfa d'village, kemasik [part one]

assalamualaikum

weekend yang sangat fun la orang kata, berfamily day bersama geng geng staff kat asfa d'village.. walaupon tak semua yang join, tapi yang ada ni pon dah cukup meriah.. kitorang plan dari tahun lepas lagi, alhamdulillah semuanya berjalan lancar.. aku bagitau siap siap ye, untuk korang yang berminat nak bermalam kat asfa d'village ni kena booking awal awal okay sebabnya always full! kalau full je sokmo korang faham faham sendiri la tempat ni memang awesome.. haa gittew..

pagi jumaat gerak menuju ke pantai kemasik.. awal ye aku gerak kononnya tak nak la orang menunggu kita, sekali kita pulak kena tunggu diorang tapi okay je boleh la aku tiga beranak amek angin pantai dulu.. sofia bukan main happy dapat main kat palyground di kala matahari terpacak kat atas kepala..

muka ketat pehal budak ni.. 😄

dalam pukul 12.30 tengahari macam tu diorang sampai.. kitorang lunch sama sama kat pantai kemasik.. sementara nak tunggu waktu check in pukul 3 petang, ada yang bawak haluan masing masing.. tinggal la aku dengan dua tiga ketul lagi ni menuju ke mesra mall.. sedia maklum kalau hari jumaat semua kedai dan mall tutup ye sampai pukul 2.30 petang tapi kami bernasib baik sebab makcik guard tu bagi masuk.. so melepak la kitorang kat dalam mall sambil sambil sedut angin sejuk dari aircond..

menyempat je mommy mu ni sofia.. 😆

berborak sakan sampai tak sedar waktu berlalu begitu pantas.. sedar sedar je tengok sekeliling orang dah ramai dan kedai kedai kat dalam mall tu pon banyak dah bukak.. so amek kesempatan shopping dulu kejap lepas tu berdesup ke asfa d'village untuk check in.. asfa d'village ni tak jauh pon dari mesra mall.. lebih kurang 10 minit je sampai..

dah dapat bilik masing masing, family potrait dulu untuk kenangan masa depan.. kehkehkeh

sekali tengok macam perumahan je kan tapi ni bilik bilik yang ada.. tak silap aku dalam 20 buah bilik kot.. imagine jela macam rumah panjang.. bilik berderet macam tu.. seronok weh! haha.. parking betul betul depan bilik kita, lepas tu masuk dalam buka pintu belakang fuhhh terus nampak kolam.. bukan anak je teruja, mak budak ni pon sama naik terujanya.. ihiks..

*pic from google
okay dah tak payah imagine.. nah aku belanja gambar culik dari google.. 😜

*pic from google
ni views yang kau dapat bila bukak pintu belakang.. cantik kan.. terbentang kolam depan mata..
maaf gambar kabur.. ni la masalahnya bila aku lupa nak amek gambar sendiri.. maklumla jakuness sikit bila tengok kolam.. 😆
nak senang google je asfa d'village, nahhh bersepah orang review pasal tempat ni.. semua review best best pulak tu.. 

untuk bilik pulak, aku pilih yang ada katil queen.. aku kan tiga beranak je, cukup la tu katil queen sebijik.. gambar bilik pon lupa amek.. apa masalah entah budak ezy ni.. macam mana nak jadi blogger yang berjaya.. kehkehkeh.. itu hari aku banyak update kat instagram story je.. kalau siapa dah follow instagram aku, diorang kira bertuah la tu.. tiberrr..

*pic from google
aku punya bilik macam ni tapi katil tu queen.. yang dalam gambar ni katil single dua bijik..
harga bilik berbeza ikut jenis katil.. 😄

dah settle check in, rehat rehat dulu lepas tu terus terjun dalam kolam.. plan asalnya nak bersukaneka dulu kononnya, tapi budak budak lebih teruja kepada kolam.. ubah plan mandi kolam sampai kecut.. kehkehkeh..

budak paling happy.. 😊

penat mandi kolam, perut pon lapar..
alas perut dulu dengan makanan ringan.. oh ya, dalam ni ada bukak gerai jual makanan ringan ringan macam ni tau.. so boleh la beli..

malam tu ada aktiviti bakar bakar ayam.. tapi yang tu aku update kat part two okay.. dah meleret sangat entry ni.. taip panjang panjang letih jugak.. aku yang menaip pon letih apatah lagi korang yang membaca.. mesti letih jugak.. ihiks.. nanti aku sambung okay..

bye!
xoxo

culik anak keladi.. ihiks

assalamualaikum

sabtu lepas balik kampung suami kejap sofia jenguk atuk dan nenek dia.. sampai sampai je si sofia terus bukak buku mewarna dia, ajak mommy main kaler kaler.. maklumla dia sorang takde kawan, ajak mommy jela main..

main kaler kaler sampai dia bosan.. mommy dah naik jemu tengok buku mewarna ni.. 😅

sedang elok sampai sana memang waktu makan tengahari.. isi perut dulu lepas dah kenyang rilex rilex kejap.. si sofia ni mula dah kebosanan terperuk dalam rumah, ajak pulak papa main kat luar.. aku pon tumpang jenguk sekali kat luar cuci cuci mata.. terpandang pokok keladi yang mak mertua tanam.. eh banyak pulak anak pokok ye.. culik satu best jugak.. mak mertua aku cakap amek la.. dia pon tak kisah.. ihiks.. seronok!

cantik kan? mana tak jatuh cinta dibuatnya.. 😍

keladi keladi ni semua asalnya kakak ipar aku jugak yang tanam.. dia bawak balik dari temerloh.. bila dah banyak anak keluar, mak mertua aku asingkan letak kat pasu pasu lain.. makanya berpasu pasu la pokok keladi mak mertua aku ni.. haha

dapat anak keladi.. yeaaa!
ada lagi dua anak keladi yang mak mertua aku bagi, lupa amek gambar..
so total dapat tiga anak keladi.. yea yea yeaa!

bagi aku la, pokok keladi paling senang jaga.. tak perlu gigih sangat siram je selalu lepas tu baja seminggu sekali.. haa macam tu la aku buat.. alhamdulillah segar bugar pokok pokok aku.. hihi.. kalau yang jenis susah jaga aku tak berani lagi nak bela.. nanti kesian pokok mati bawah jagaan aku.. 😅

siapa suka keladi? kita geng!

bye!
xoxo

hari untuk bapak bapak

assalamualaikum

dah dua hari berlalu hari bapa, tapi aku baru sesibuk nak wish.. tapi jangan risau kat social media lain aku dah wish awal awal biasalah blog selalu menjadi pilihan terakhir.. kesian blog.. 😅

DAD..
a son's first hero
a daughter's first love
happy father's day papa sofia! 💜

papa si sofia ni jenis berlembut dengan anak.. selalu la kalah dengan anak dara dia sorang tu.. kalau sofia mintak nak tengok handphone laju je dia bagi.. selalu jugak kena jelingan maut dengan aku.. kehkehkeh.. berbeza dengan aku sedikit tegas.. sofia cakap mommy ni bekeng la.. bekeng bekeng pon mommy tetap cantik kan? *tiberrr.. 😂 bekeng tu maksudnya garang.. ihiks..

semoga papa tetap sabar melayan karenah mommy dan sofia.. we love you papa! 😘

bye!
xoxo

sekadar throwback : majlis pertunangan si anak saudara

assalamualaikum

kadang kadang kalau tak tahu nak update cerita apa, aku buat la sesi throwback ni.. cerita ni memang dah lama sangat masa cuti chinese new year itu hari, kalau makanan dah kira kategori basi tahap empat.. kehkehkeh.. bila dah lama terperam, jalan cerita pon aku tak ingat sangat.. 😅

tanda hadir.. ihiks
berdua dengan sofia je masa ni sebab encik suami ku bekerja..

masa majlis ni kita tak masuk lagi fasa endemik tapi dah boleh merentas negeri.. jadinya adik beradik aku ada yang balik dan dapatla berkumpul kat majlis tunang anak saudara aku ni.. of course la kat rumah kakak kedua aku.. 😄 walaupon tak dapat nak kumpul semua tapi syukur la dapat jumpa yang jauh di mata..

masa entry ni dipublish, anak saudara aku dah selamat jadi isteri orang dah.. majlis kahwin dia masa raya puasa itu hari.. haa pasal majlis tu nanti aku update lain.. memang banyak cerita tertangguh.. tapi akan ku cuba update secara perlahan lahan.. 😆

berseri seri anak saudara i..

nak cerita pasal majlis pon aku dah lupa.. habis tu nak story pasal apa je ni? haha.. cumanya nak cakap alhamdulillah, majlis berjalan lancar seperti yang dirancang.. gambar masa sarung cincin tu aku tak sempat nak snap masa tu rombongan dari pihak lelaki memenuhi ruang.. jadinya tak kuasa la aku nak berhimpit himpit di celahan orang ramai semata mata nak amek gambar..

sofia paling happy dapat jumpa sepupu sepapat dia.. seronok main sampai dah lupa mommy.. 😅

bye!
xoxo

repair cikbibah dan settle hutang!

assalamualaikum

cerita minggu lepas jugak sehari sebelum melepak kat Nasken Coffee, aku dan suami ke tempat servis perodua untuk repair cikbibah kesayangan aku tu.. dah booking siap siap hari ahad lepas tu kena hantar kereta pagi, petang baru amek balik.. banyak benda nak kena repair biasala cikbibah dah berusia.. ihiks.. disebabkan hal tu, aku apply cuti sesambil merehatkan diri yang dah penat bekerja.. 😄

suami aku follow naik moto aku bawak cikbibah ke tempat servis.. si sofia tinggal kat rumah pengasuh kejap.. settlekan hal cikbibah untuk check in wad, lepas tu merempit ke bank untuk tanyakan baki pinjaman cikbibah.. ikutkan perjanjian habis dalam bulan september.. terdetik hati nak tanya sebab aku tengok statement macam banyak lagi hutang aku.. sedangkan masa PKP 1.0 tu aku tak amek moratorium.. untuk pengesahan baki pinjaman jawabnya ke bank la kita.. hee

elok elok tau cikbibah jangan nakal nakal.. 😅

sampai kat bank awal sangat, pintu bank elok je tutup lagi.. kengkonon nak isi perut dulu cari cari kedai jumpa satu kedai ni tapi fullhouse pulak.. langsung takde meja kosong.. last last aku cakap kat suami takpe la lepas settle hal kat bank baru fikir pasal makan.. aku dah terbiasa dengan intermittent fasting jadi takde masalah kelaparan.. suami aku pulak memang dah siap siap isi perut kat rumah..

sampai kat bank, tunggu bank bukak lepas tu terus ke bahagian loan.. sekali orang bank tu check baki loan tinggal RM244 jeee.. halah halah aku fikirkan ada lagi dalam RM1k.. teheee.. so aku pon cakap nak settlekan jela terus senang lepas ni tak payah fikir nak bayar kereta dah.. dalam setengah jam lebih kurang berurusan dengan pihak bank, alhamdulillah settle semua! tinggal nanti nak amek geran kereta jela..

bila dah settle hutang ni terus rasa ringan kepala.. rasa macam nak menangis pon ada.. over kan? haha.. sekarang tinggal satu hutang lagi belum settle.. PTPTN! 😪 harapnya aku dapat selesaikan hutang PTPTN tu tahun depan.. doakan aku tau korang.. semoga dipermudahkan segala urusan aku.. aamiin..

bye!
xoxo

mengopi di Nasken Coffee

assalamualaikum

cuti sempena hari Agong baru baru ni berkesempatan jugak aku singgah mengopi kat Nasken Coffee.. dah lama si nasken ni bertapak kat terengganu, aku baru nak merasa.. itu hari tekak tiba tiba nak merasa kopi yang sedap sedap.. cakap kat suami, terus dia bawak pergi ktcc mall.. haa kat situ la ada Nasken Coffee ni..

aku punya biscoff latte, si suami order caramel latte dan untuk sofia aku orderkan air chocolate..

pandan gula melaka mille crepe.. sedap!
dah masuk dalam mulut dua tiga suap baru teringat nak amek gambar.. 😆
order satu slice je kongsi tiga orang makan.. hee

so far memang puas hati mengopi kat sini.. suasana kedai yang sangat okay bagi aku.. banyak lagi menu lain yang ada seingat aku ada nasi lemak kot 😅 lepas tu ada pasta.. aku lupa sebab mata aku duk pandang kek je.. tak amek port sangat pasal menu lain.. haha

happy la dia dapat air chocolate sedap..

masa aku singgah tu tak ramai sangat orang.. tu yang jadi seronok mengopi sambil bercerita.. yang banyak story mestila si sofia.. pasal kereta la, pasal kawan kawan sekolah la, pasal pokok la.. mommy dengar je.. 😄

total untuk tiga jenis air dan seketul kek dalam RM53 macam tu rasanya.. bagi aku mahal la sikit tapi enjoy je mengopi.. ihiks.. sekali sekala boleh kot reward diri dan family makan kat sini.. 😊

bye!
xoxo

dapat gambar percuma!

assalamualaikum

ikutkan semalam aku tak terlibat pon dengan program sekolah tapi ada cikgu mintak bantu dia bahagian minuman, geng geng makmal turun padang.. secara tak langsung kena terlibat jugak dengan majlis hari guru dan hari raya peringkat daerah semalam.. pagi pagi sampai sekolah dah tercongok kat kantin.. lepas isi perut terus ke dewan untuk buat minuman..

settle dua jenis air.. satu air detox dan satu lagi air sirap..
paling laku air detox tu la sampai tak menang tangan kitorang bancuh air tu semalam..

tengah tengah busy nak bancuh air ni la wartawan sibuk nak amek gambar.. kehkehkeh

geng bancuh air
terlalu cantik sebab guna filter.. 😝

kisahnya dalam dewan tu ada disediakan photobooth.. asalnya aku nak bergambar dengan kawan lama aku je tetiba kakak tu offer, dia cakap amek gambar, lepas tu nanti dia print bagi kat kitorang.. aku tanya la berapa harga kot kot kena bayar sebab tak bawak duit pon.. yela kata nak bergambar.. kehkehkeh.. kakak tu jawab free je.. biar betul kakak ni nak bagi free, ink printer je dah berapa ringgit lepas tu senang senang nak bagi free? tapi orang dah bagi aku amek je.. 😂

lepas settle bergambar dengan kawan lama aku tu, ajak pulak geng geng bancuh air ni bergambar.. benda percuma takkan nak makan sorang.. rezeki kena berkongsi.. haa gittew.. 😅

alang alang orang bagi free, aku mintak la tiga keping.. 😆
nanti nak letak gambar gambar ni dalam frame kedai eco..

kualiti gambar bagi aku okay-okay jela, lagi pon kakak tu tak edit gambar, amek gambar dengan handphone lepas tu print terus.. ala orang dah bagi free banyak pulak cekadak.. terima seadanya.. janji aku nampak cantik di situ.. *tiberrrrr

bye!
xoxo