persiapan raya

assalamualaikum

pejam celik pejam celik dah masuk 15 ramadhan hari ni.. kalau bab raya ni aku antara orang yang paling excited! tak kisah la samada raya puasa ataupon raya haji.. aku memang excited.. tambah lagi dah kurus sikit ni, lagi la semangat nak cari baju raya.. maklumla dah ada size.. dulu susah nak jumpa size comel harga murah.. nangis bucu katil..

cakap pasal persiapan raya, untuk diri sendiri dah hampir selesai tingal lagi sikit nak topap mana yang kurang.. untuk suami paling senang.. dia ikot je tema yang aku dah tetapkan.. nampak di situ aku queen control.. kahkahkah.. dia tak banyak songeh.. untuk anak lagi sehelai dua kena cari baju dia.. persiapan macam nak raya sebulan kan? haa itulah aku.. 😙

tema raya untuk tahun ni ialah peach.. asalnya nak tema merah tapi disebabkan anak dara aku sekarang terlebih diva dia sendiri pilih baju dia colour peach.. maka berhuhu la mommy.. takhta queen control terlucut dengan sendirinya.. mommy kalah dengan anak dara sorang tu.. 😅

kuih raya dah tempah awal awal nanti pick up dan bayar je.. duit raya pulak wajib kena sediakan.. yang tu setelkan dengan abang aku.. tiap tiap tahun pon dia bahagian setelkan duit raya.. haha.. lain lain takde benda nak setelkan sangat sebab aku beraya rumah umi aku.. masih belum ada rezeki nak berhari raya di rumah sendiri.. doakan untuk aku okay..

tu jela sembang pasal raya.. tunggu raya nanti aku up ootd raya.. haa gitteww!

bye!
xoxo

berpuasa sambil berdiet

assalamualaikum

dah nekad puasa kali ni aku nak diet betol betol sampaila boleh capai berat macam tahun lepas.. kisahnya raya tahun lepas aku dapat berat 71kg.. lepas tu diet kelaut berat aku naik ke 78kg.. ye berkilo kilo perginya.. nasib baik tak capai angka 8 balik woi.. penat diet dulu takkan senang senang je nak bagi gemok balik? huu menyesal pon tak guna jom la diet bersungguh sungguh..

sepanjang bulan ramadhan aku amalkan intermittent fasting 23jam dan jugak one meal a day (OMAD).. masa sahur aku hanya minum kopi kosong ataupon air masak sahaja.. boleh tahan ke sis kalau sahur macam tu je? boleh sis.. sebab perot dah terbiasa macam tu.. kalau rasa tak mampu jangan cuba sis.. diet ikot kemampuan diri sendiri ye sis.. bukan ikot orang.. hasil seminggu berpuasa sambil berdiet ni aku lost 1.6kg.. alhamdulillah.. 😊 oh lupa diet yang aku amalkan sepanjang bulan ramadhan ni diet suku suku separuh.. aajommm tengok menu iftar aku..

menu 1 ramadhan : wrap telur berulamkan salad + tomato + jambu air
air limau kasturi takde dalam gambar

menu 2 ramadhan : spageti carbonara tomyam tapau dari gerai tepi jalan, balik rumah add on salad + tomato.. kat belakang tu air sunmelon blend dengan susu lowfat

menu 3 ramadhan : kueyteow goreng telur mata makan dengan salad + tomato ceri.. air smoothie sunmelon sedap gilosss.. sugar free..

menu 4 ramadhan : nasi goreng telur mata berulamkan salad dan tembikai.. air latte yang takde gula..

menu 5 ramadhan : fettucini goreng ayam bakar berulamkan salad + tomato.. jambu air
air tembikai tak masuk dalam gambar..

menu 6 ramadhan : mee petak lupa nama masak blackpepper.. mangga..
air susu pisang dutchlady sedap yang teramat sedap..

menu 7 ramadhan : nasi putih berlaukkan butter chicken + taugeh masak lemak dan ulam tomato ceri.. anggur..
air susu pisang coklat..

takde la gempak mana pon menu aku.. sekadar termampu aku sediakan je.. menu menu ni aku je makan.. suami dengan anak aku makan benda lain sebab diorang tak diet.. kena explain siap siap takot kena kecam.. eh tiberrr.. haha

doakan semoga aku terus istiqomah.. 😁

bye!
xoxo